Algemeen

Theatergroep Het Schellinkje is een kleine vereniging met een grote achterban. Onze zes vrouwen staan hun mannetje. En we zijn van alle markten thuis. Van kindertoneel tot eenakters en van een hilarische klucht tot meeslepend drama, het zit allemaal in ons repertoire. En dat geldt ook voor het spelen van theater op locatie.

Onze geschiedenis
Theatergroep Het Schellinkje is opgericht in 1983 als ‘Het Houten Schellinkje’. Het Schellinkje was tot 1925 de laagste rang in de schouwburg. Een slechte, maar goedkope plaats waarvoor men toen een schelling moest betalen. Het schellinkje werd ook spottend ‘de Engelenbak’ genoemd, omdat deze plaats het dichtst bij de hemel was. ‘Houten’ was natuurlijk de knipoog naar onze woonplaats.

In de jaren ’80 en ’90 bestond onze vereniging uit meer dan 60 leden. Maar zoals het alle verenigingen tegenwoordig vergaat, nam dit aantal de laatste jaren snel af. Niet erg, want met een kleine, gedreven groep, zetten we nog steeds de meest uiteenlopende stukken op de planken.

Spelers

Marian

Marian

In 1981/82 werd er een toneelcursus georganiseerd door het cursusproject Houten. Daar heb ik aan meegedaan, vervolgens is het Schellinkje opgericht.

Jaren later ben ik lid geworden van het Schellinkje, er waren destijds wel 35 leden. Ben toen ongeveer 10 jaar lid geweest, 5 jaar er tussenuit en sinds vorig jaar weer op de planken.

Wij zijn met een gezellig groepje dames, het uitdagende is om in de huid te kruipen van iemand anders en een mooie productie neer te zetten, waarbij het publiek voelbaar geraakt wordt door de personages die we spelen.

Wanda

Wanda

Hoe leuk is het om in de huid van een ander te kruipen en uit te vinden hoe je een karakter het beste neer kan zetten? Dat vind ik leuk aan toneelspelen.

Mijn voorkeur gaat uit naar rollen waarmee ik ons publiek aan het lachen krijg. Ook lachen we wat af met ons toneelteam tijdens de wekelijkse repetities en helpen we elkaar schitteren op het toneel. Het plezier spat er vanaf (kijk maar naar de foto’s)!

We regelen alles zelf, van het zoeken naar regiebegeleiding tot aan locaties waar we optreden, kleding, grime, decor, publiciteit, en ga zo maar door. Toneelspelen voor een genietend publiek vind ik het mooiste wat er is. Kom je kijken?

Wilma

Wilma

Secretaris

Toen ik tien jaar oud was, mocht ik het verhaal van Vrouwtje van Stavoren inspreken op een band en ik was verbaasd over de aandacht waarmee andere leerlingen naar me luisterden. Ik besefte dat je met taal en intonatie een andere werkelijkheid kon oproepen. Sindsdien spelen taal en toneel een grote rol in mijn leven. Ik speel al zo’n 25 jaar bij het Schellinkje en heb daarnaast ook gegrimeerd, geregisseerd en geschreven. Ik vind het nog steeds het mooist als je, met alleen spel en een minimum aan décor en rekwisieten, een illusie kunt oproepen en dat mensen het geloven. Dat is toch bijna magisch.

Ellen

Ellen

Penningmeester

Ongeveer 10 jaar geleden via het toenmalige cursusproject een cursus toneel gevolgd. Deze cursus werd gegeven door een lid/regisseur van Theatergroep het Schellinkje. Haar enthousiasme, gedrevenheid en creativiteit maakte dat ik de stap naar het amateurtoneel heb gezet.

Amateurtoneel wil zeggen dat je alles doet…van het zoeken een passend toneelstuk en regisseur, het zoeken en boeken van speellocaties, de PR, het aanvragen van subsidies, het maken van decors, op zoek gaan naar passende rekwisieten, maar vooral het zoeken naar je personage in het uiteindelijk gekozen toneelstuk en dan de grande finale….het spelen van het toneelstuk, maakt het allemaal de moeite waard!

Anita

Anita

Voorzitter

Ik speel toneel vanaf mijn 13de. Sinds 2013 ben ik lid van Het Schellinkje. Ik wilde graag bij een toneelclub in mijn woonplaats. Het Schellinkje vroeg me een gastrol te spelen. Dat beviel zo goed dat ik ben blijven hangen. Ik voel me bij Het Schellinkje als een vis in het water. De keuze van steeds nieuwe, verrassende stukken en de regie van steeds nieuwe regisseurs dagen mij uit en ontwikkelen mijn spel. Doordat we alle genres spelen (van drama tot blijspel en van kinderstukken tot voorstellingen voor volwassenen) is het nooit saai. Tijdens de repetities hebben we het gezellig met elkaar, maar er wordt ook hard gewerkt. Precies de goede mix voor mij.

Jacqueline

Jacqueline

Hallo, mijn naam is Jacqueline.

Ik ben al een aantal jaar lid van de toneelvereniging het Schellinkje.

De afgelopen jaren heb ik vaak meegespeeld met diverse voorstellingen. Wat mij zo aanspreekt is dat er veel verschillende stukken worden gespeeld op steeds wisselende locaties. Maar het belangrijkste is het plezier hebben om een voorstelling te doen.

Het maakt niet uit wat voor rol je hebt, de voorstelling doe je niet alleen maar Together.

Theatergroep het Schellinkje

Geregistreerd onder:
Toneelvereniging het Houten Schellinkje
+31 6 50051037
info@hetschellinkje.nl

Copyright © Theatergroep het Schellinkje

Gemaakt door Uw Computerstudent